Tarty

Tarta mocnoCytrynowa



Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kubek śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • skórka z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Przygotowanie:
  • Składniki na ciasto wymieszać. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 15- 20 minut.
  • Białka oddzielić od żółtek i ubić.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zetrzeć skórkę z cytryn oraz wycisnąć z nich sok. Aby było go więcej należy po umyciu "rozwałkować" cytryny ręką po blacie.
  • śmietanę ubić, połączyć z masą z żółtek. Dosypać mąkę kukurydzianą.
  • Delikatnie dodać pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn
  • foremkę na tartę wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną, wylepić ciastem.
Spód podpiec w temp. 200'C przez 15 minut.
Następni wylać krem i piec kolejne 20 minut w temp. 180'C.

P. S.
Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:)
Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik.
Smacznego:)
Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA:)

______________________________________________________________________

Tarta czekoladowa

Składniki:
                                          Spód:
  • 0,5 kostki masła niesolonego
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżka zimnego mleka lub wody
Nadzienie:
  • 1 szkl mleka zagęszczonego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki masła niesolonego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej
Przygotowanie:
  • Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor.
  • W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.
  • Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi.
  • Smacznego!
_________________________________________________________
Składniki:
                       
Spód:
  • 300 g OREO
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady, 
  • 50 g masła
Nadzienie:
  • 150 g pianek marshmallows w kolorze białym
  • 125 ml pełnego mleka (3,2%)60 ml likieru liczi 
  • 375 ml śmietany kremówki
  • kilka malin

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek (koloru meksykańskiej ziemi, jak mówi to Nigella :-).
  • Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę i formujemy dno oraz boki. Schładzamy, do momentu przygotowania nadzienia.
  • Mleko i pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia!
  • Piankowe mleczko przelewamy do innego naczynia, dolewamy likier, wymieszać, następnie wystudzić.
  • Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej wystudzone piankowe mleczko oraz zblendowane maliny i mieszamy (łyżką, nie mikserem), aż do połączenia i powstania jednolitej masy. 
  • Gotową masę wykładamy na spód i wstawiamy na ok 4 godziny do lodówki:)
  • Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami, piankami oraz czekoladą:) Smacznego :)
_____________________________________________________

Tarta malinowa


Składniki:


spód:
  • 1 op markiz czekoladowych np.: HIT caramel brownie
  • 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 0,5 kostki masła
Nadzienie:
  • 1 op serka mascarpone- 250g
  • 1 mała puszka słodzonego mleka kondensowanego

    Przygotowanie:
    • Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta
    • Serek mascarpone i  mleko przekładamy do miski i miksujemy ok 15 minut. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty. Powinien powstać gęsty, jednolity krem.
    • Krem wykładamy na schłodzony spód tarty. 
    • Schładzamy przez min. 2 godziny.
    • Dekorujemy świeżymi malinami i oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO!
    P.S. 
    Jeśli nie lubicie malin, możecie je zastąpić na przykład truskawkami lub jagodami:)
    _________________________________________________________

    Tarta LimOnkowa

    Składniki:

                           Spód:
    • 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych
    • 0,5 kostki masła
    Nadzienie:
    • 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego
    • 4 jajka
    • łyżka mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 3 limonki 


    Przygotowanie:
    • ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp 150'C
    • żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą, gęstą masę
    • białka ubijamy na pianę z cukrem trzcinowym
    • Limonki myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.
    • DO masy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek,
    • Masę przekładamy na podpieczony spód
    • Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego!
    ___________________________________________________________________

    Tarta ŻuraWinowA

    Składniki:
                                               spód:
    • 2 kubki mąki
    • 1,5  łyżki cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 0,5 kostki masła
    • 2 łyżki wody
    Nadzienie:
    • 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej
    • sok z 0,5 cytryny
    Do dekoracji:
    • 1 kubek śmietany 30%







    Przygotowanie:
    • Składniki na ciasto siekamy, szybciutko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
    • Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru.
    • Piekarnik nagrzewamy do 180"C
    • Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy.
    • Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut.
    • Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną
    • SMACZNEGO!
    __________________________________________________________________

    Tarta z piaNką Bezową

    Składniki: 

       Spód: 
    • 1,5 kubka maki krupczatki
    • 1 kubek cukru
    • 4 żółtka
    • 0,5 kostki masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia    
    Nadzienie:   

    • 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
    • 0,5 kubka cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
    • 0,5 kubka oleju słonecznikowego
    • 500 g jabłek (mogą być mrożone)
    • cukier puder do oprószenia
    Przygotowanie:   

    • masło siekamy z  białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiemszybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. 
    • Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły

    • Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia 

    • Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta 

    • Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!

    P.S.
    • jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem

    • owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)

    ___________________________________________________________________

    Zielona Kwaśna TartA Agrestowa!

    Składniki:
         Spód:

    • 1 op pełnoziarnistych herbatników
    • 0,5 kostki masła
    lub
    • 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki
    • 0,5 kostki masła
    • 2 żółtka
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 kostki lodu

    Nadzienie:

    • 1 kg agrestu
    • 0,5 kubka cukru
    • sok z 1 cytryny
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 kisiel cytrynowy
    Beza:
    • 3 białka
    • 1 kubek cukru
    • 2 łyżeczki białego octu winnego



    Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy i formujemy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na min 30 minut do lodówki w lodówce przez 30 minut. 
    • Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut.
    • Wyjmujemy z piekarnika.
    • Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści sok. Nie rozgotować!
    • Sok odcedzamy, dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce.
    • Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet.
    • Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową. 
    • Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy. 
    Smacznego :)

    P.S

    • agrest którego używamy do tarty może być mrożony, możemy także użyć owoców w formie dżemu np kiwi- agrest! PYCHA!
    _____________________________________________________________
    Składniki: 
       Spód: 

    • 1,5 kubka maki krupczatki
    • 1 kubek cukru
    • 4 żółtka
    • 0,5 kostki masła
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      






                                 Nadzienie:

    • 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
    • 0,5 kubka cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
    • 0,5 kubka oleju słonecznikowego
    • 500 g jabłek (mogą być mrożone)
    • cukier puder do oprószenia
    Przygotowanie:   

    • masło siekamy z  białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiemszybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody. 
    • Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły

    • Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy  większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia   

    • Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta 

    • Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!

    P.S.
    • jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem

    • owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)


    _____________________________________________________________________

    Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa

    składniki:

    • 3 plastry ciasta Filo
    • 1 kubek mleka
    • 4 łyżki masła
    • 8 dużych jabłek
    • cukier puder
    • 1 op masy marcepanowej
    • 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
    • 1 jajko
    • 2 łyżki cukru muscovado
    • cynamon
    • goździki
    • cukier waniliowy
    Przygotowanie:
    • ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku
    • piekarnik nagrzewamy do 175*C
    • każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki
    • jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym
    • Dorzucamy suszone śliwki
    • masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami
    • formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła
    • Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor
    • Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO!