Tarta mocnoCytrynowa
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kubek śmietany 36%
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- skórka z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- Składniki na ciasto wymieszać. Wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na 15- 20 minut.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zetrzeć skórkę z cytryn oraz wycisnąć z nich sok. Aby było go więcej należy po umyciu "rozwałkować" cytryny ręką po blacie.
- śmietanę ubić, połączyć z masą z żółtek. Dosypać mąkę kukurydzianą.
- Delikatnie dodać pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn
- foremkę na tartę wysmarować masłem, oprószyć kaszą manną, wylepić ciastem.
Następni wylać krem i piec kolejne 20 minut w temp. 180'C.
P. S.
Najlepsza mąka do kruchych spodów to krupczatka:)
Ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się nie spiekło od góry, podobnie jak sernik.
Smacznego:)
Można podawać z bitą śmietaną, PYCHA:)
______________________________________________________________________
Tarta czekoladowa
Składniki:
Spód:
- 0,5 kostki masła niesolonego
- 0,5 szkl cukru pudru
- szczypta soli
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 żółtka
- 2 łyżka zimnego mleka lub wody
.jpg)
Nadzienie:
- 1 szkl mleka zagęszczonego
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 0,5 kostki masła niesolonego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 3 tabliczki czekolady dobrej jakości-połamanej
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto rozcieramy palcami, tak aby powstała kruszonka, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 180'C. Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do formy, nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor.
- W czasie pieczenia przygotowujemy nadzienie- mleko gotujemy z cukrem i masłem oraz połamaną czekoladą. Studzimy, dodajemy śmietanę, odstawimy w chłodne miejsce, aby masa zgęstniała.
- Wylewamy na ostudzony spód- podajemy oprószoną wiórkami kokosowymi.
- Smacznego!
_________________________________________________________
- 300 g OREO
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 50 g masła
- 150 g pianek marshmallows w kolorze białym
- 125 ml pełnego mleka (3,2%)60 ml likieru liczi
- 375 ml śmietany kremówki
- kilka malin
Przygotowanie:

- Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek (koloru meksykańskiej ziemi, jak mówi to Nigella :-).
- Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę i formujemy dno oraz boki. Schładzamy, do momentu przygotowania nadzienia.
- Mleko i pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia!
- Piankowe mleczko przelewamy do innego naczynia, dolewamy likier, wymieszać, następnie wystudzić.
- Śmietanę ubijamy, dodajemy do niej wystudzone piankowe mleczko oraz zblendowane maliny i mieszamy (łyżką, nie mikserem), aż do połączenia i powstania jednolitej masy.
- Gotową masę wykładamy na spód i wstawiamy na ok 4 godziny do lodówki:)
- Przed podaniem dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami, piankami oraz czekoladą:) Smacznego :)
_____________________________________________________
spód:
- 1 op markiz czekoladowych np.: HIT caramel brownie
- 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 0,5 kostki masła
Nadzienie:
- 1 op serka mascarpone- 250g
- 1 mała puszka słodzonego mleka kondensowanego
Przygotowanie:
- Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta
- Serek mascarpone i mleko przekładamy do miski i miksujemy ok 15 minut. W miarę ubijania krem będzie robił się coraz bardziej gęsty. Powinien powstać gęsty, jednolity krem.
- Krem wykładamy na schłodzony spód tarty.
- Schładzamy przez min. 2 godziny.
- Dekorujemy świeżymi malinami i oprószamy cukrem pudrem, SMACZNEGO!
P.S.
Jeśli nie lubicie malin, możecie je zastąpić na przykład truskawkami lub jagodami:)
_________________________________________________________
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Nadzienie:
Przygotowanie:
_____________________________________________________________________
Tarta LimOnkowa
Składniki:
Spód:
- 2 op ciastek owsianych lub pełnoziarnistych
- 0,5 kostki masła
- 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 4 jajka
- łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 limonki
Przygotowanie:
- ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp 150'C
- żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą, gęstą masę
- białka ubijamy na pianę z cukrem trzcinowym
- Limonki myjemy, ścieramy z nich skórkę, a następnie wyciskamy sok.
- DO masy żółtkowej wlewamy sok z limonek oraz pomału dokładamy pianę z białek,
- Masę przekładamy na podpieczony spód
- Pieczemy 20 minut w temp 165- 170'C. Dekorujemy plasterkami limonki, bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Smacznego!
___________________________________________________________________
spód:
- 2 kubki mąki
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżki wody
- 30-40 dkg żurawiny świeżej lub mrożonej, czy suszonej
- sok z 0,5 cytryny
Do dekoracji:
- 1 kubek śmietany 30%
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto siekamy, szybciutko zagniatamy. Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Kremówkę ubijamy dodając łyżkę cukru pudru.
- Piekarnik nagrzewamy do 180"C
- Żurawinę z odrobiną wody i sokiem z cytryny podduszamy w rondelku, aż będzie pękata i mięciutka. Odstawiamy.
- Ciastem wylepiamy formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku w przez ok 10 minut. Nakładamy żurawinę, całość zapiekamy przez kolejne 10 minut.
- Po ostudzeniu dekorujemy bitą śmietaną
- SMACZNEGO!
__________________________________________________________________
Tarta z piaNką Bezową
Składniki:
Spód:
- 1,5 kubka maki krupczatki
- 1 kubek cukru
- 4 żółtka
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
- 0,5 kubka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 0,5 kubka oleju słonecznikowego
- 500 g jabłek (mogą być mrożone)
- cukier puder do oprószenia
- masło siekamy z białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem, szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody.
- Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły
- Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta
- Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!
P.S.
- jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem
___________________________________________________________________
- owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa!
Składniki:
Spód:
- 1 op pełnoziarnistych herbatników
- 0,5 kostki masła
lub
- 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki
- 0,5 kostki masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 kostki lodu
Nadzienie:
- 3 białka
- 1 kubek cukru
- 2 łyżeczki białego octu winnego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrabiamy i formujemy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy na min 30 minut do lodówki w lodówce przez 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki, wylepiamy nim formę do tarty, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w temperaturze 190ºC przez 15 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika.
- Agrest wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy, ciągle mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści, agrest zmięknie i puści sok. Nie rozgotować!
- Sok odcedzamy, dosypujemy do niego mąkę ziemniaczaną i kisiel, dokładnie mieszamy. Dodajemy owoce.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier, kiedy masa będzie lśniąca i jednolita delikatnie dolewamy ocet.
- Na podpieczony spód od tarty wykładamy nadzienie agrestowe. Na nie dużą łyżką pianę bezową.
- Z powrotem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i pieczemy jeszcze przez 25 minut, do zrumienienia bezy.
Smacznego :)
P.S
- agrest którego używamy do tarty może być mrożony, możemy także użyć owoców w formie dżemu np kiwi- agrest! PYCHA!
_____________________________________________________________
Składniki:
Spód:
- 1,5 kubka maki krupczatki
- 1 kubek cukru
- 4 żółtka
- 0,5 kostki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta)
- 0,5 kubka cukru
Przygotowanie:
- 1 cukier wanilinowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
- 0,5 kubka oleju słonecznikowego
- 500 g jabłek (mogą być mrożone)
- cukier puder do oprószenia
- masło siekamy z białym cukrem, wbijamy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem, szybko zagniatamy ciasto. Jeśli mąki będzie zbyt dużo możemy dolać łyżkę, lub dwie zimnej wody.
- Jabłka zcieramy na tarce w cieniutkie plasterki, marynujemy w cynamonie i brązowym cukrze oraz soku wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawiamy, aby się przegryzły
- Blachę do tarty smarujemy masłem. Na spód zcieramy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia
- Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta
- Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO!
P.S.
- jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi w cieniutkie plasterki,a jeśli lubicie rabarbarem
- owoce można też pominąć, a zamiast budyniu śmietankowego, czy waniliowego wykorzystać np. malinowy, wtedy pianka nabierze rumieńców:)
_____________________________________________________________________
Chrupiąca tarta Jabłkowo- marcepanowa
składniki:
- 3 plastry ciasta Filo
- 1 kubek mleka
- 4 łyżki masła
- 8 dużych jabłek
- cukier puder
- 1 op masy marcepanowej
- 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru muscovado
- cynamon
- goździki
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
- ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku
- piekarnik nagrzewamy do 175*C
- każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki
- jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym
- Dorzucamy suszone śliwki
- masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami
- formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła
- Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor
- Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO!
