Szarlotka mojej babci
ciasto:
- 40 dkg mąki, czyli jakieś 2,5 szklanki
- 25 dkg margaryny- cała kostka
- 0,5-1 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany 22%
- 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- 2kg jabłek
- 0,5 szklanki wytrawnego wina
- 1 mała łyżeczka masła
- cynamon lub sok z cytryny jeśli lubicie
Przygotowanie:
-
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy margarynę oraz śmietanę.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy z żółtek i margaryny. Ciasto powinno mieć gładką i miękką strukturę.
- Jabłka myjemy i obieramy, ścieramy na wiórki, zalewamy winem i dusimy około 5 minut w międzyczasie dodając masło.
- Ciasto należy podzielić na dwie części w proporcji 3/4-1/4. Większą porcją wyklejamy blachę- może być prostokątna jak i tortownica. Jabłka wykładamy na spód. Do reszty ciasta dosypujemy 3-4 łyżki grubo ziarnistego cukru- białego, brązowego lub cynamonowego jeśli taki macie i zcieramy na tarce na wierzch ciasta. Powstanie pyszna kruszonka.
- Ciasto pieczemy około 50 minut w temp. 180*C, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz