na 4 porcje:
- 4 steki z tuńczyka
- 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti
- słodka papryka
- oregano
- pieprz
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki miodu
- sok z 0,5 cytryny
- oliwa z oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy
- w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni, pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię, dosypujemy migdały, podsmażamy
- makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy
- pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony, nie dłużej, bo przesuszymy mięso
- do steków dorzucamy pomidorki
- podajemy razem z makaronem. SMACZNEGO!