Zupa Krem z Dyni i nie tylko:)
Składniki:
- 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 czerwone papryki
- kubek puree z dyni
- pęczek marchewki
- 2 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- bazylia
- oregano
- czosnek niedźwiedzi
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 szalotki
- 0,5 kubka słodkiej śmietany
- 0,5 kubka startego parmezanu
Przygotowanie:
- do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojoną w kostkę lub plasterki marchewkę i gotujemy
- Dynię kroimy,pozbawiamy nasion,wstawiamy do piekarnika aż stanie się miękka. Aby skrócić czas pieczenia, możemy pokroić ją na ok 4cm plastry. Pieczemy razem ze skórką
- Miąższ dyni wybieramy łyżka wrzucamy do bulionu
- paprykę filetujemy podsmażamy na oliwie dodajemy poszatkowane szalotki czerwona cebule oraz czosnek doprawiamy solą,pieprzem i
cynamonem dolewamy miód
- całość dokładamy do garnka z ugotowaną marchewką
- wywar gotujemy jeszcze 5 minut aby smaki się połączyły po czym blendujemy
- doprawiamy oregano czosnkiem niedźwiedzim oraz bazylią dolewamy śmietanę i dosypujemy parmezan - podgrzewamy
- serwujemy na gorąco lub na zimno z grzankami:)
- SmaCZnego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz