Składniki:
- 2 op serka Ricotta ( 400g)
- 2 jajka
- 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu
- 0,5 kubka brązowego cukru
- 1 kubek puree z dyni
- 1 op ciasteczek owsianych
- 0,5 kostki masła
- 20 dkg śliwek
Przygotowanie:
- ciasteczka rozdrabniamy
- piekarnik ustawiamy na temp 200*C
- śliwki kroimy w połówki,karmelizujemy z łyżką brązowego cukru dolewamy kieliszek whiskey,cherry lub brandy
- masło rozpuszczamy, dolewamy do ciasteczek do uzyskania konsystencji mokrego piasku
- przekładamy na wyłożoną papierem tortownicę
- żółtka oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni
- białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy
- przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki
- Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz