Składniki:
- 2 kubki mąki krupczatki
- 1 kostka zimnego masła
- 0,5 kubka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- skórka z połowy cytryny lub limonki
- różowy lukier do dekoracji
Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, wbijamy żółtko, dolewamy śmietanę. Na tarce o małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 15 minut w temp 180"C
- Po ostudzeniu dekorujemy lukrem:)SMACZNEGO!
P.S
Aby ciasteczka były bardziej piaskowe możemy zastąpić surowe żółtko ugotowanym na twardo:)