Farfalle z kurczakiem i mascarpone
Składniki:na 3porcje
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 op serka mascarpone
- 2 szalotki
- czosnek
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- oliwa z oliwek
- łyżka masła
- makaron farfalle
- kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy
- w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, solimy, dolewamy odrobinę oliwy do wrzątku wsypujemy makaron
- na patelni podgrzewamy oliwę z łyżką masła, szalotki obieramy, szatkujemy i podsmażamy
- do zeszklonej cebulki dokładamy kurczaka, podsmażamy, dokładamy serek mascarpone, mieszamy
- do sosu z kurczakiem przekładamy makaron, delikatnie mieszamy
- podajemy gorące oprószone parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
- SMACZNEGO!!
Kurkowe Conchiglioni
Składniki:
na 2 porcje
- 10-15 dkg kurek
- kubek śmietany najlepiej słodkiej
- sól
- pieprz
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 szalotka
- 1 żółtko
- 25 dkg makaronu
- boczek, szalotkę i umyte, osuszone kurki kroimy i podsmażamy.
- wstawiamy makaron
- śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię
- Podajemy gorące najlepiej oprószone świeżo tartym parmezanem.
_________________________________________________________________________
Zapiekane kokardki
Składniki
na 2 porcje:
- 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 1 op. kuleczek mozzarelli GMO free
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
- czosnek granulowany staropolski lub klasyczny
- bazylia i oregano
Przygotowanie:
- kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, nacieramy oliwą, czosnkiem i papryką, odstawiamy do lodówki
- wstawiamy wodę, gdy się zagotuje solimy i wrzucamy makaron
- następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Podsmażamy kurczaka, na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy. nie podgrzewając, dosypujemy bazylię i oregano oraz kuleczki mozarelli.
- przekładamy od dwóch mniejszych lub jednego większego żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na ok. 10-15. minut
P.S.
Do makaronu można też dodać pomidorki koktajlowe nadają cudownej słodyczy:)
_________________________________________________________________________
Spaghetti Bolognese
Składniki:na 4 porcje
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 świeże duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku
- parmezan
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1 mała marchewka
- 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino
- Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso.
- w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pozostawiamy aby wszystkie smaki się połączyły - ok 15 minut.
- dolewamy zblendowane pomidory oraz przecier i wszystkie przyprawy- bazylię i oregano, sól i pieprz, ostrą paprykę i 2 krople Tabasco.zdejmujemy z ognia, dosypujemy 20 g parmezanu.
- przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 120'- 160'C na około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pokrywkę lub folię aluminiową zdejmujemy na ostatnie 5 minut.
- gotujemy makaron.
- podajemy ze świeżą bazylią oprószone tartym parmezanem.
_________________________________________________________________________
Kurczaczki z mandarynkami
Składniki:
na 2 porcje
- 2 filety z kurczaka
- puszka mandarynek lub 3 świeże
- 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle
pesto:
- 0,5 opakowania rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
- smażymy na oliwie, dolewamy odrobinę soku z mandarynek oraz dorzucamy kilka mandarynek
- makaron gotujemy
- składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
- makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
- Smacznego:)
Tagliatelle z Pieczarkami i Słodko - Ostrym Sosem
Składniki:
na 2 porcje
Składniki:
na 4 porcje:
na 4 porcje
Przygotowanie:
- 1 op makaronu tagliatelle
- 500 g pieczarek
- 200 g słodkiej śmietanki 30%
- 250 g pomidorków cherry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- wstawiamy wodę na makaron, pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, pomidorki nakłuwamy wykałaczką, oliwę wlewamy na patelnię, kiedy będzie gorąca wrzucamy pomidorki, smażymy do momentu rozpadnięcia się:)
- makaron gotujemy al dente
- zalewamy śmietaną, blendujemy, doprawiamy papryką ostrą oraz pieprzem,
- pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego
- na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy
- podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:)
- SMACZNEGO!
Fileciki pesto własnej roboty
Składniki:na 2 porcje
- 2 filety z kurczaka
- 0,5 kubka sera typu parmezan
- mąka
- jajko
- 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle
pesto:
- 0,5 opakowania rukoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
- kilka pistacji
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic
Przygotowanie:
- filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
- obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie
- makaron gotujemy
- składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
- makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
- Smacznego:)
_________________________________________________________________________
na 4 porcje:
- 4 steki z tuńczyka
- 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti
- słodka papryka
- oregano
- pieprz
- 4 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki miodu
- sok z 0,5 cytryny
- oliwa z oliwek
- 250 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
- steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy
- w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni, pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię, dosypujemy migdały, podsmażamy
- makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy
- pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony, nie dłużej, bo przesuszymy mięso
- do steków dorzucamy pomidorki
- podajemy razem z makaronem. SMACZNEGO!
_________________________________________________________________________
Kąski Kurczaka w delikatnym sosie PaPRYKOWO- śmietanowym
Składniki:na 4 porcje
- kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem
- paprykę i pomidory wyparzamy, pomidory obieramy ze skórki, filetujemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, dodajemy miód oraz szczyptę cynamonu
- do warzyw dodajemy kurczaka, podsmażamy jeszcze około 20 minut po czym dodajemy śmietanę i podgrzewamy.
- Podajemy z ryżem lub makaronem typu tagliatelle posypane startym parmezanem oraz oregano
- SMACZNEGO!
P.S
- Makaron możecie zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym- PYCHA!
________________________________________________________________________
Farmerskie Fussili
Składniki:
ma 6 porcji
ma 6 porcji
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 kiełbaski śląskie
- 1 op makaronu Fusilli ( świderki)
- 0,5 kubka śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki bazylii
- 0,5 kubka startego sera grana padano albo parmigiano reggiano
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy, paprykę myjemy, kroimy w kosteczki, dorzucamy do podsmażonej kiełbasy
- dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i sosu sojowego oraz łyżką dokładamy miód
- doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz śmietaną
- wszystko dusimy około 20 minut
- makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy
- mieszamy z sosem, podajemy oprószone ziołami i serem
- SMACZNEGO!
____________________________________________________________________
Składniki:
na 4 porcje:
na 4 porcje:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato
- 1 szalotka
- 2 średniej wielkości marchewki
- 5 łyżek miodu
- 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
- sól
- pieprz
- makaron typu chow mein
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego imbiru
Przygotowanie:
- polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm
- przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku i imbirem
- polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie
- marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki
- olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz.
- gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty
- polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:)
- SMACZNEGO:)