Składniki:
- 3-5 dkg drożdży- maksymalnie pół kostki
- 0,5 szklanki mleka
- 10 dkg margaryny
- 50 dkg mąki
- cukier do smaku, ile lubicie:)
Przygotowanie:
- Mleko wlewamy do rondelka, grzejemy na małym ogniu z cukrem i margaryną, uważając aby się nie zagotowało.
- dodajemy pokruszone drożdże oraz dosypcie kilka łyżek mąki.
- Masę odstawiamy do wyrośnięcia na 15- 25 minut.
- piekarnik ustawiamy na temperaturę 180'C.
- Następnie wyrabiamy ciasto dodając pozostałą mąkę.
- Pieczemy do uzyskania złotego koloru- w moim piekarniku około 20 minut.
- ciasto rozwałkować i posmarować dżemem, albo dosypać rodzynki jeśli lubicie.
- Jest to przepis łatwy i zawsze wychodzi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz