na 5 porcji
- 5 plastrów ( ok 40 dkg)schabu bez kości
- 5 plasterków szynki parmeńskiej
- 5 łyżek musztardy miodowej
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 limonka
- 10 ziemniaków
- 3- 4 buraki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 szalotki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki
- schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem z limonki, smarujemy musztardą, owijamy plasterkiem szynki
- przygotowujemy sos do sałatki- mieszamy majonez, mod oraz jogurt, doprawiamy pieprzem
- szalotki szatkujemy, wrzucamy do sosu
- ugotowane buraczki kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, zalewamy sosem
- ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą, obsmażamy, doprawiamy pieprzem
- schab smażymy z obu stron na odrobinie oliwy
- Podajemy razem z zarumienionymi ziemniaczkami i sałatką:)
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz