Składniki:
- 1 op herbatników maślanych
- 4 łyżki masła
- 1 op serka ricotta
- 1 op twarożku naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 200 ml mleka kondensowanego
- 0,5 kubka brązowego cukru
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
dekoracja:
Przygotowanie:
- 1 op śmietanki kremówki 30%
- 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- na początek rozpuszczamy masło i kruszymy herbatniki, łącząc oba składniki tak aby powstała masa o konsystencji mokrego piasku
- mleko skondensowane wlewamy do rondelka, mieszając z cukrem gotujemy około 15 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia
- oddzielamy żółtko od białka, żółtko mieszamy z ricottą, dodajemy cukier waniliowy
- białko ubijamy na pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli
- ostudzoną masę krówkową łączymy ze śmietaną oraz twarożkiem, do masy delikatnie dodajemy ubite białko
- na dno foremek wykładamy herbatniki, nakładamy masę z serka ricotta, a na wierzch masę krówkowo- serową
- pieczemy około 20 minut w temp 180*C
- Śmietanę ubijamy z cukrem oraz cukrem waniliowym
- Podajemy z bitą śmietaną:) SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz