Boska pomidorowa
Składniki:
- 1 porcja rosołowa
- 2 kostki bulionu drobiowego Knorr z lubczykiem
- 1 puszka pomidorów w całości lub w kawałkach
- 1 kartonik przecieru pomidorowego
- 2 świeże pomidory
- 3 nieduże marchewki
- 1 mała cebula
oliwa z oliwek
- 1 lub 2 torebki ryżu
- nieduży kawałek dojrzewającego twardego sera typu Parmezan
- sól
- pieprz
- 5 łyżeczek ostrej papryki
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- świeża bazylia
- świeże oregano
Przygotowanie:
- Porcję gotujemy w 2 litrach wody, wrzucamy kostki rosołowe i pokrojoną w słupki marchewkę
- Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek, świeże pomidory kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki, podsmażamy
- Po około 0,5 godziny do godziny wyjmujemy porcję, do wywaru wlewamy pomidory z puszki i przecier.
- Wsypujemy paprykę słodką oraz ostrą, sól i pieprz.
- Gotujemy, po czym wlewamy podsmażone z cebulką pomidory. Wszystko blendujemy tak aby zupa była aksamitnie gładka.
- Oregano i bazylię siekamy, dorzucamy do zupy.
Serwujemy z dzikim lub naturalnym ryżem wymieszanym z Parmezanem- Pychota!