ma 6 porcji
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 kiełbaski śląskie
- 1 op makaronu Fusilli ( świderki)
- 0,5 kubka śmietany 18%
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki bazylii
- 0,5 kubka startego sera grana padano albo parmigiano reggiano
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy, paprykę myjemy, kroimy w kosteczki, dorzucamy do podsmażonej kiełbasy
- dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i sosu sojowego oraz łyżką dokładamy miód
- doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz śmietaną
- wszystko dusimy około 20 minut
- makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy
- mieszamy z sosem, podajemy oprószone ziołami i serem
- SMACZNEGO!