Ciasto:
- 1/4 kostki drożdży
- 1/2 szkl cukru
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 2 łyżki masła
- 2 szkl mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 200g masy marcepanowej
- 2 łyżki cukru pudru
- kieliszek miodu pitnego
- pół szklanki płatków migdałowych
- 2 białka
- pół opakowania cynamonu
- drożdże ucieramy z cukrem, mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.
- do ciepłego mleka dodajemy drożdże z cukrem
- mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy ciepły rozczyn drożdżowy
- wbijamy żółtka i odstawiamy pod bawełnianą ściereczką na około 30 mnut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- w międzyczasie przygotowujemy nadzienie- mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę
- do ciast dosypujemy resztę mąki, wyrabiamy i rozwałkujemy na prostokąt grubości około 0,5 cm, smarujemy masą i zawiajamy w roladę
- pieczemy w temp 180-190'cC przez ok. 30 minut
- o upieczeniu obsypujemy pudrem lub płatkami migdałowymi, Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz