Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
ciasto:
- 1 tabliczka czekolady
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl kakao
- cynamon
- słoiczek wiśni
- kisiel wiśniowy
- 1 przyprawa do piernika
- 400 g śmietany kremówki- 2 opakowania
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- czekoladę posiekać, białka ubić z dwiema łyżkami gorącej wody i połową cukru, dodać żółtka
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej
- dosypać czekoladę
- wylać na balchę
- piec w temp 180'C 10-15 minut
- do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać
- kremówkę ubić na puszysty krem
- po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną
- posypać cynamonem
- Smacznego:)Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać żółtka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i dodać posiekaną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (32x39 cm) i wyrównać. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Ciasto wybić na wilgotną ściereczkę, odstawić, aby ostygło.
Wiśnie osączyć. Z soku z wiśni odlać 6 łyżek, wymieszać z kisielem, pozostały sok zagotować z anyżkiem, cynamonem i 30 g cukru. Gotować 2 minuty, wyjąć anyżek i dodać rozrobiony kisiel, wymieszać, dodać wiśnie, gotować 1 minutę. Ostudzić. Ciasto przeciąć, przełożyć kisielem, ostudzić. Przygotować mus waniliowy wg przepisu na opakowaniu. Nałożyć na ciasto, wyrównać. Odstawić na 1,5 h w chłodne miejsce. Dekoruj za pomocą szablonu w kształcie gwiazdki i cynamonu
Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxcxz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz