Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 2 kubki mąki
- 1 op mrożonego szpinaku mielonego
- 1 kubek cukru
- 1 kubek oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
krem z owocami leśnymi:
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki mrożonych owoców leśnych
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Najlepiej przykładając do szpinaku w miseczce ręcznik papierowy. Szpinak nie musi być idealnie suchy, chodzi o to aby pozbyć się nadmiaru wody:)
- Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą białą masę.
- Nadal ubijając cienką stróżką pomalutku, dolewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera.
- Dodajemy szpinak. Mieszamy.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez około 45 minut do momentu uzyskania tzw. suchego patyczka.
- Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden kruszymy
- owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta ( możemy go wcześniej nasączyć ponczem z soku z cytryny i wiśniówki- w proporcjach sok z 1 cytryny- 2 kieliszki wódki) choć ciasto samo w sobie jest wilgotne:)
- Dekorujemy owocami leśnymi lub pozostałym kremem i owocami i czekoladą wedle uznania:)
- SMACZNEGO!
- owoce możemy pominąć, lub zastąpić innymi które lubimy:)
Smacznego!