Składniki:
spód:
- 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich
- 1 kubek trzcinowego cukru pudru
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 0,5 kostki masła
- 2 kubki mąki tortowej
- 2 jajka
nadzienie:
- 0,5 kg miąższu z dyni, przesmażonego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 op śmietanki kremówki
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 mała puszka mleka kondensowanego (200ml)
- 0,5 kubka brązowego cukru
- 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Jeśli nie chcecie sami przygotowywać masy krówkowej, możecie kupić gotową w sklepie:) Polecam tą od Bakallandu:)
- orzechy w całości wrzucamy na gorącą patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C
- dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli
- śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy dyniowej, na koniec nadzienie delikatnie mieszamy z pianą z białek
- mleko kondensowane gotujemy z brązowym cukrem około 15 minut, po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia i zimne mieszamy ze śmietaną
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy, przekładamy do foremki na tartę, nakłuwamy widelcem, dociskamy fasolą, pieczemy około 25 minut, po czym wyjmujemy spód z piekarnika, smarujemy masą krówkową, wylewamy na niego masę dyniową, pieczemy kolejne 20 minut na złoty kolor
- Ostudzoną tartę dekorujemy orzechami lub masą krówkową:)
- SMACZNEGO!
P.S
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz