na 4 porcje
- 4 kawałki fileta z łososia
- kubek białych winogron
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- kubek półwytrawnego białego wina
- oliwa z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- 2 łyżki masła
- kubek śmietany kremówki
- pieprz
- 4 łyżeczki miodu
- 1 kulka mozzarelli
- kubek tartego parmigiano reggiano
- oregano
- 1 op makaronu cavatappi
- wstawiamy wodę na makaron
- łososia oprószamy pieprzem, liskami tymianku, odstawiamy
- mozzarellę kroimy w drobną kostkę, wymieszać z oregano, pieprzem, dolać śmietanę
- jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, winogrona myjemy, kroimy na połóweczki
- na gorącej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy jabłka, dosypujemy cukier, karmelizujemy, dokładamy winogrona, zalewamy winem, doprawiamy tymiankiem, gotujemy od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodajemy 2 łyżki zimnego masła
- łososia smażymy na pergaminie posmarowanym oliwą z obu stron
- makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z sosem serowym
- rybkę serwujemy na makaronie polaną łyżeczką miodu oraz sosem z owocami:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz