SubteLNY Sernik PistacjoWY
1 kg mielonego twarogu
0,5 kubka cukru muscovado
0,5 kubka cukru
0,5 kubka wody
szczypta soli
5 jajek
20 dkg pistacji
1 kubek pokruszonych bez
1 budyń śmietankowy
1 op sera mascarpone(200g)
1 – 2 łyżki cukru pudru
20 dkg pistacji
1 op masy marcepanowej(200g)
Przygotowanie:
- Piekarnik ustawiamy na temp 180*.
- Wodę gotujemy z cukrem na syrop, białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę ze szczyptą soli, wstawiamy do lodówki
- pistacje bez skorupek, prażymy na suchej patelni, zalewamy syropem cukrowym,po ostygnięciu, po czym blendujemy na gładką masę dodając połowę (100g) masy marcepanowej
- żółtka ucieramy na puch z cukrem muscovado, do masy jajecznej dodajemy ser, budyń oraz pastę pistacjową , a następnie pianę z 4 białek
- Mascarpone mieszamy z połową masy marcepanowej oraz pianą z 1 białka
- masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy, na wierzch wysypujemy pokruszone bezy i przykrywamy je serkiem mascarpone
- pieczemy około 45- 50 minut
- Po upieczeniu otwieramy drzwi piekarnika i pozostawiamy sernik do całkowitego ostygnięcia:)
- Dekorujemy wedle uznania bitą śmietaną, orzeszkami pistacji czy bezami:) SMACZNEGO!