ciasto naleśnikowe:
- 1 kubek mąki
- 1 kubek gazowanej wody mineralnej
- 0,5 kubka mleka 3,2%
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
Sos:
- 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml)
- 1 kubek soku pomarańczowego
- 1 op kisielu cytrynowego
- sok z 1 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 duża pomarańcza
- 4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
- składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych
- cukier karmelizujemy na suchej patelni, zalewamy brandy, dolewamy sok wyciśnięty z cytrusów
- wsypujemy 1 łyżkę kisielu, mieszamy, aby nie powstały grudki, ciągle podgrzewamy
- skórkę z pomarańczy ścieramy, w miąższ okrawamy z białych elementów i dorzucamy razem ze skórką do naszego sosu
- naleśniki smażymy, składamy w trójkąty, pomiędzy warstwy nakładamy odrobinę masła, układamy na patelni i zalewamy sosem i podsmażamy
- Podajemy ze świeżymi fragmentami pomarańczy
- SMACZNEGO!