na 4 porcje
- 2 pory
- 1 kubek tartego parmezanu
- 0,5 kubka śmietany 30%
- 2 litry rosołu z kury
- 1 serek topiony typu emmentaler lub gouda
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- słodka papryka
- sól
- 1 czerwona cebula
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- groszek ptysiowy
- jogurt naturalny
- porę kroimy w talarki, cebulę szatkujemy, masło roztapiamy w garnku do zupy, wrzucamy cebulę i pora, doprawiamy gałką, papryką, pieprzem. Dusimy do miękkości, zalewamy śmietaną, blendujemy
- porcję rosołową, czy na przykład skrzydełka gotujemy w 2- óch litrach wody, doprawiamy solą i pieprzem do uzyskania wywaru
- do zblendowanej pory dodajemy serek topiony i pomału dolewamy wywar
- parmezan ścieramy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy do zupy, całość mieszamy, podgrzewamy
- Podajemy z łyżką jogurtu i groszkiem ptysiowym oraz świeżą porą:)
- SMACZNEGO!