na 4 porcje
- 4 jajka
- 1 op śmietany kremówki (200ml)
- 1 laska wanilii
- 0,5 kubka cukru
- 3 łyżki cukrupudru
- 1 tabliczka białej czekolady
- 5 łyżek kakao
- 1 kubek truskawek
- 4 łyżeczki żelatyny
- 0,5 kubka wody
Przygotowanie:
- czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
- truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy w wodzie, dodajemy do truskawek, całość blendujemy, odstawiamy do wystygnięcia, po czym przekładamy do salaterek lub kieliszków
- śmietanę ubijamy w wanilią, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę, delikatnie mieszamy
- żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę, z białek i cukru pudru ubijamy pianę, dosypujemy kakao. Pozostałą żelatynę namaczamy w odrobinie wody, dodajemy do piany z białek, dokładnie mieszamy
- do masy śmietanowej dokładamy żółtka, mieszamy, masę wykładamy na zastygniętą galaretkę, jako trzecią nakładamy warstwę z białek
- wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę
- Podajemy ze świeżymy truskawkami. SMACZNEGO!