Składniki:
mus kokosowy:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 tabliczki białej czekolady
- 2 kubeczki śmietany kremówki
biszkopt:
- 5 jajek
- 0, 5 kubka cukru
- 0, 5 kubka maki tortowej
- 0, 5 kubka wiórków kokosowych
- 0, 5 kubka mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 budyń waniliowy
dekoracja:
- 1 tabliczka białej czekolady
- wiorki kokosowe
- płatki migdałowe
- Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Pianę mieszamy z żółtkami i przesiewamy do niej mąkę, proszek do pieczenia, migdały oraz budyń. Dodajemy wiórki kokosowe, olej i wszystko dokładnie mieszamy.
- Tortownice smarujemy roztopionym masłem, posypujemy bułką tartą lub okruszkami biszkoptów i wlewamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w temp. 170 °C (termoobieg) przez 20-25 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone.
- Studzimy.
- Mleczko kokosowe gotujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę.
- Żelatynę moczymy w odrobinie wodzy, dodajemy do ciepłego mleczka kokosowego i dokładnie mieszamy. Studzimy.
- Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z wystudzoną masą.
- ciasto dzielimy na dwa blaty nasączamy dobrej jakości alkoholem- ja użyłam brandy Wild Turkey
- przekładamy musem dekorujemy pokruszona czekolada i wiórkami kokosowymi
- smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz