Składniki:
ciasto:
- 3/4 kubka puree z dyni
- 1 kubek mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 4 łyżki brązowego cukru
- 0, 5 kostki masła
masa serowa:
- 600 g mielonego twarogu
- cukier waniliowy
- 1 limonka
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 jajka
polewa:
- 1/4 kubka puree z dyni
- 0, 5 kubka śmietanki 36%
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mielonego twarożku
- 1 łyżeczka kardamonu
- 2 łyżki dobrej jakości brandy np Wild Turkey
- 1 budyń waniliowy
- mąkę przesiewamy z proszkiem oraz przyprawami
- masło ucieramy z cukrem na puszysta masę
- dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy
- piekarnik ustawiamy na termo obieg 220*C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto
- ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika
- składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po około 15 minutach i pieczemy przez kolejne 20- 25 minut
- podajemy z bita śmietaną:)
- smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz