na 4 porcje
- 4 kotlety ze schabu bez kości
- 0,5 kubka mąki ryżowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 1 czerwona cebula
- 2 kubki maślanki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 8-10 ziemniaków
- 1 camembert
- 0,5 kubka tartego Parmigianino Reggino
- 2 plasterki emmentalera
- przygotowujemy marynatę do schabu- czosnek i cebulę kroimy w kosteczki, mieszamy z maślanką i sosem, doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem, zalewamy kotlety
- odstawiamy do lodówki na całą noc
- ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie
- camembert kroimy w plasterki
- wyjmujemy kotlety z lodówki, obtaczamy w mące ryżowej, moczymy w rozmąconych żółtkach i ponownie oprószamy mąką
- smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym
- ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy ementaler, camembert i oprószamy parmezanem, zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200"C
- Podajemy z sałatką z rukoli lub buraczków, SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz