Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany zieloną pleśnią Penicillium glaucum która porasta go około -4 miesięcy
Składniki:
na 4 porcje
- 4 filety z piersi kurczaka
- 1 op serka Gorgonzola (200g)
- 1 kubek orzechów włoskich
- 2-3 gruszki
- 0,5 kostki masła
- 1 op śmietanki 30 %
- gałka muszkatołowa
- kilka gałązek świeżego tymianku
- cynamon
- pieprz
- 3 łyżki miodu
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 torebki ryżu Basmati
- kurczaka myjemy, kroimy w plasterki, w plasterkach robimy nacięcia tak aby powstały kieszonki
- orzechy, masło, łyżeczkę miodu oraz po łyżeczce przypraw wrzucamy do blendera
- powstałą pastę łyżeczką nakładamy do kieszonek
- czosnek i cebulę szatkujemy
- wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, doprawiamy gałką i pieprzem
- kurczaka obsmażamy, zalewamy śmietaną wymieszaną z miodem i cynamonem, dodajemy pokruszoną Gorgonzolę zapiekamy
- wstawiamy wodę na ryż
- gruszki obieramy i kroimy w ćwiarteczki
- na drugiej patelni roztapiamy masło, wrzucamy gruszki podsmażamy, aż będą apetycznie rumiane dokładamy kilka gałązek świeżego tymianku
- podajemy z ryżem lub makaronem:) SmACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz