Składniki:
- kostka masła
- 5 jajek
- 1 kubek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kubek cukru
- 2 budynie waniliowe
- 0, 5 l mleka
- 0, 5 kg gruszek
Wykonanie:
- Budynie mieszamy z cukrem zalewamy kubkiem mleka i przygotowujemy jak w przepisie na opakowaniu lecz na połowie podanej ilości mleka
- po ugotowaniu dodajemy dwie łyżki masła i dokładnie mieszamy
- piekarnik ustawiamy na temperaturę 180 *C
- Pozostałe masło ucieramy z cukrem, kiedy masa będzie puszysta kolejno wbijamy żółtka.
- Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- Białka ubijamy z łyżką cukru i szczyptą soli na pianę po czym delikatnie dodajemy do ciasta
- Gruszki obieramy kroimy na ćwiarteczki
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i oprószamy mąką do tak przygotowanej formy wylewamy połowę ciasta układamy gruszki zalewamy kremem
- na krem wykładamy pozostałe ciasto
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut:)
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz