na 6 porcji:
- 3 papryki, średniej wielkości najlepiej czerwone, ale inne kolory też są pyszne
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1 op. serka feta
- 2 pomidory
- kilka pieczarek
- torebka ryżu basmati lub brązowego
- 1 kulka mozarelli
- 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego: parmezanu lub corregio
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- cynamon
- oregano
- bazylia
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- papryki kroimy na połówki, wzdłuż, wyciągamy gniazda nasienne i blanszujemy- czyli obgotowujemy lub "parujemy" nad gotującą się wodą aż zmiękną, ale nie rozlecą się
- pieczarki podsmażamy na maśle z odrobiną soli i oliwy- będą miały piękny złoty kolor, doprawiamy solą oraz słodką papryką i cynamonem.
- następnie zdejmujemy je z patelni i podsmażamy mięso z przyprawami- pieprzem, bazylią i oregano, pomidora kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, następnie dodajemy też pieczarki.
- w międzyczasie gotujemy ryż i dodajemy go do mięsa.
- Papryki układamy jedna obok drugiej w żaroodpornym naczyniu delikatnie polanym oliwą.
- Fetę kroimy w kosteczkę lub po prostu kruszymy i dodajemy do mięsa. Tak przygotowany farsz nakładamy do naszych papryczek.
- Posypujemy serem corregio i mozarellą.
- Zapiekamy do momentu aż ser się zarumieni, ale nie spali:) w temp. 180'C ok. 10 min.
- Smacznego!
- Mozzarellę można także skroić i dodać do mięsa, aby jednak farsz nie był wtedy zbyt mdły proponuje skroić do niego papryczkę chili:)
- Ser corregio jest serem owczym, więc jeśli ktoś ma alergię można go zastąpić parmezanem.
- Ryż typu basmati jest najlepszy do gotowania ponieważ podobnie jak dziki zawiera najwięcej witamin i minerałów:)