- 500 g borówek amerykańskich
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 kieliszek białego rumu
- 2 żółtka
- 1 op biszkoptów
- 1 op cukru z prawdziwą wanilią
- Lub 1 laska wanilii
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 op kremówki
- Żółtka z cukrem ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej. 2 szklanki sera odkładamy do osobnej miseczki, mieszamy z odrobiną cukru pudru i cukrem waniliowym.
- galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wody.
- jagody blendujemy i dodajemy do masy serowej.
- czekoladę rozpuszczamy z rumem i łączymy z serem
- Tak przygotowaną masę, przekładamy do tortownicy, na której spodzie układamy wcześniej biszkopty i serek z wanilią.
- wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny.
- Dekorujemy ubitą śmietaną i jagodami:)
Biszkopty możemy polać odrobiną mleka, będą wtedy miękkie, a wierzch sernika możemy posypać jagodami, pokruszoną bezą upieczoną z pozostałych bialek lub zalać galaretką w dowolnym smaku
Smacznego
:)