- 1 polędwiczka wieprzowa
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 szklanki pistacji
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 1 cebula
- oliwa z oliwek extra vergine MONINI Classico
- masło
- polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. roimy w talarki grubości około 1cm. Lekko spłaszczamy palcami.
- Oprószamy solą, pieprzem i posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny,
- podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, odstawiamy na 10 minut po czym zapiekamy przez około 10-15 minut
- przygotowujemy sos- cebulkę i suszone pomidorki oraz kilka orzeszków siekamy w kosteczkę.
- cebulę wrzucamy na masło i podsmażamy, dorzucamy orzeszki i pomidory
- całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny.
- polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:)
- Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami:)