ciasto:
- 0,5 kostki masła
- 1 kubek mąki tortowej
- 0,5 kubka mąki krupczatki
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 jajka
- 0,5 kubka cukru
masa serowo- makowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 małe opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 0,5 kostki masła
- 0,5 opakowania masy makowej
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- sok z 0,5 cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kubek cukru
Przygotowanie:
- składniki na kruchy spód siekamy i szybko wyrabiamy ciasto, wkładamy na pół godziny do lodówki
- ser ucieramy z połową cukru oraz masłem, żółtka oddzielamy od białek, kolejno wbijamy do masy serowej, z białek ubijamy pianę z pozostałym cukrem
- mąkę i cukier waniliowy dosypujemy do masy serowej
- Ciastem wyklejamy spód foremki, może być prostokątna, może być tortownica, wkładamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy około 20 minut
- Delikatnie dokładamy pianę z białek
- 1/3 masy przekładamy do mniejszej miski i dokładamy masę makową.
- Połowę masy serowej wylewamy na podpieczony spód, na masę serową- masę makową oraz pozostałą serową.
- Pieczemy około 50 minut w temp 175*C
- Polewamy czekoladą:) Smacznego!