Składniki:
na 4 porcje
- 1 dojrzałe mango
- 1 torebka ryżu
- 1 puszka mleczka kokosowego 400ml
- kubek mleka
- 2 kubki wiórków kokosowych
- 1 laska wanilii
- 0,5 kubka brązowego cukru
- 0,5 kubka rumu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki budyniu waniliowego
Przygotowanie:
- Mleko gotujemy z połową mleczka kokosowego i laską wanilii pozbawioną ziarenek, wsypujemy ryż i wiórki, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gęstej kremowej masy
- Mango kroimy w kostkę, na patelni karmelizujemy dwie łyżki cukru wrzucamy kawałeczki mango, smażymy do miękkości. Zalewamy rumem i flambirujemy. Po czym blendujemy na jednolitą masę.
- Przygotowujemy drugi sos- mianowicie gotujemy mleczko kokosowe z ziarenkami wanilii, rozrobionym w pół kubka wody budyniem, pozostałym cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Gotujemy ciągle mieszając ok 3 minut- aby sos zgęstniał.
- ryż wkładamy do filiżanek i wykładamy na talerzyki, dekorujemy sosem mango i kokosowym
- Smacznego!
P.S
- deser można przygotować wcześniej w kokilkach i przełożyć na talerzyk lub jeden półmisek tuż przed podaniem, a sos podać w tradycyjnej sosjerce, jest mocno energetyczny ale nie ciężki, doda mocy w Sylwestrową Noc!