Składniki:
- 0,5 kostki masła
- 3-4 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 op proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- 1 łyżka korzennej przyprawy do piernika
- 1 szkl cukru
- 0,5 szkl miodu
- 2/3 szklanki ciemnego piwa- typu porter
- 2 tabliczki czekolady
- Masło ucieramy z jajkami i odrobiną cukru.
- Piwo podgrzewamy z przyprawą do piernika, cukrem i miodem na małym ogniu. Studzimy.
- Obie masy łączymy dosypujemy rodzynki, mielone orzeszki laskowe, migdały i skórkę pomarańczową:)
- Z tej ilości ciasta wychodzą dwie foremki keksowe piernika:)
- Pieczemy około 30 minut w temp. 180"C, a po ostudzeniu kroimy na pół i smarujemy powidłami śliwkowymi. Czekoladę gorzką oraz karmelową łamiemy i roztapiamy w kąpieli wodnej, każdą osobno, dodajemy po łyżce masła i odrobinie mleka. Polewamy pierniki falą czekoladową i dekorujemy orzechami:)
Piernik pieczemy na około miesiąc przed świętami:) Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz