Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2-3 szkl. mąki
- 0,5 słoiczka dżemu
- 1 szklanka mleka
- 0,5 kostki masła
- 1 łyżka przyprawy do piernika własnej roboty:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g suszonego imbiru (pominęłam, bo nie miałam)
- 15 g goździków całych
- 12 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 9 g gałki muszkatołowej (2 całe kulki)
- 10 g ziela angielskiego
- 5 g czarnego pieprzu (może być kolorowy)
- 3 g ziarenek anyżu wyłuskanych z gwiazdek
- 2 laski wanilii
- składniki ucieramy lub ścieramy na tarce:)
- jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem, masło roztapiamy, dolewamy mleko, podgrzewamy z przyprawą do piernika
- mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
- do masy jajecznej dodajemy dżem i przestudzone mleko, stopniowo dolewamy do mąki
- pieczemy w temp. 180-190'C przez około 20 minut.
- po wyjęciu studzimy, przekładamy powidłami i oblewamy czekoladą:)PYCHA:)