na 12 porcji
- 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
- 0,5 kubka rumu
- cynamon
- 3 kwaśne jabłka
- goździki
- 0,5 kubka rodzynek
- 3 plastry ciasta filo
- 0,5 kostki masła
- 1 kubek mleka
- śliwki oraz rodzynki wrzucamy do miseczki, zalewamy rumem, odstawiamy najlepiej na całą noc
- z ciasta filo wycinamy niewielkie krążki o średnicy kokilek do zapiekania lub filiżanek, możemy je wyciąć nożyczkami
- piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C
- jabłka obieramy, kroimy w kosteczki, mieszamy z pijanymi śliwkami i rodzynkami, dosypujemy goździki oraz cynamon
- kokilki smarujemy masłem, wsypujemy owoce, przykrywamy ciastem, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika
- pieczemy około 20 minut na złoty kolor
- po ostygnięciu wyjmujemy na talerzyk ciasto które uformowało się na kształt talerzyka, wlewamy owoce oprószamy pudrem, podajemy z gałką lodów waniliowych lub cynamonowych:)
- SMACZNEGO!