Składniki:
na 4 porcje
- 4 plastry schabu bez kości
- 2 jabłka
- 2 pomidory
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 0,5 kubka mąki
- 1 jajko
- 0,5 kubka śmietany 30%
- 0,5 kubka mleka 3,2%
- 1 op serka feta
- 250 g pomidorków koktajlowych
- oregano
Przygotowanie:
- jajko, śmietanę oraz mleko ucieramy trzepaczką w miseczce, przesiewamy mąką, ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję niż naleśnikowe
- fetę kruszymy, dodajemy do ciasta
- pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy, nakłuwamy wykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy
- Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem
- piekarnik nagrzewamy do 200"C
- w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem
- umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem
- foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut
- oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą
- na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty
- Serwujemy po kawałku gorącego clafoutis z porcją schaby przykrytego porządną warstwą salsy. SMACZNEGO!