Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 kubek cukru
- 1 kubek mąki pszennej tortowej
- 2/3 kubka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 6 jaj
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.
- pomalutku przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
- Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy, do drugiej kakao.
- Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Do przygotowanej foremki wykładamy część masy jasnej, następnie część masy ciemnej, z pomocą widelca robimy mazajki, następnie wykładamy resztę ciasta i ponownie delikatnie rozmazujemy
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 50 minut do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzoną dekorujemy wedle uznania:) SMACZNEGO!
P.S
- ciasto możemy upiec także w keksówce:) otrzymamy wtedy pięknego marmurkowego keksika:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz