Składniki:
ciasto:
- 2 kubki mąki krupczatki
- 1 kubek maki kukurydzianej
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 jajka
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 kubka cukru
- 0,5 kostki masła
- 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
- szczypta soli
Beza:
- 5 białek
- 1 kubek cukru
Przygotowanie:
- masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy
- zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
- w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, dodajemy ser oraz budynie
- białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do masy serowej
- piekarnik ustawiamy na 180*C
- brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałeczki, wedle uznania, ćwiarteczki lub kosteczki:)
- foremkę- kwadratową lub tortownicę, smarujemy masłem, oprószamy mąka, wyklejamy ciastem, wylewamy ser, na wierzchu układamy brzoskwinie
- pieczemy około 40- 50 minut
- białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę
- wylewamy na gorące ciasto, po czym pieczemy jeszcze około 15-20 minut
- Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz