ciasto:
- 0,5 kostki masła
- 1 kubek mąki ziemniaczanej
- 1 kubek mąki pszennej
- 3 jajka
- 0,5 kubka cukru do wypieków
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 1,5 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
- 0,5 kubka cukru pudru
- 0,5 kubka mleka
- 0,5 laski wanilii
- 0,5 kubka adwokatu
- 1 budyń waniliowy
- 5 łyżek ciepłej wody
Przygotowanie:
- Krem- Mleko gotujemy z wanilią, schładzamy, jajko, masło oraz cukier ucieramy na puszystą masę w kąpieli wodnej, stopniowo dolewamy alkohol i dodajemy masło
- W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy budyń, rozrobiony dolewamy do masy jajecznej i całość podgrzewamy, stale mieszając, tak długo aż zacznie gęstnieć, jeśli okaże się zbyt gęsta rozcieńczamy adwokatem
- Masło miksujemy z cukrem na niemal białą, puszystą masę.
- Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wlewamy pojedynczo do masy maślanej
- Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do masy, delikatnie mieszamy. Dolewamy sok wyciśnięty z cytryny.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dokładamy do ciasta
- ciasto dzielimy na dwie części, jedną mieszamy z kakao,
- na przemian wylewamy do wysmarowanej masłem foremki
- pomiędzy wlewając krem
- Pieczemy w temp. 160*C przez około 60 minut
- Przygotowujemy polewę czekoladową- rozpuszczamy tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej i gdy babka ostygnie, oblewamy ją:)
- Smacznego :)
P.S
Obłędnie wychodzi także bez kakao, w keksówce, z ajerkoniakiem wylanym na samym wierzchu, oblana czekoladą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz