na 4- 5 porcji
- 3 filety z piersi kurczaka
- 8-10 plasterków surowego boczku
- świeży tymianek
- 7-10 goździków
- miód
- pieprz
- olej rzepakowy
- 1 limonka
ryż:
- 1 kubek ryżu
- 2 kubki wody
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 1 jajko
- pęczek szczypiorku z dymką
- oliwa z oliwek
- sól
- słodki sos chili
- 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3-4 części, wrzucamy do miseczki
- przygotowujemy marynatę- goździki oraz tymianek ucieramy w moździerzu, mieszamy z 2 łyżkami oleju oraz 2 łyżkami miodu, zalewamy kawałki kurczaka, odstawiamy na około 10- 15 minut, dokładamy pokrojoną w ćwiarteczki limonkę
- plasterki boczku rozcinamy na połówki
- ryż wsypujemy do wysokiej patelni, zalewamy wodą, solimy i dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 7 minut. Ryż będzie niezwykle delikatny i puszysty, jajko mieszamy z posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do ryżu, energicznie mieszamy, dosypujemy pokrojony szczypiorek oraz dymkę, podgrzewamy, na koniec dodajemy kilka kropli sosu chili
- kawałki kurczaka owijamy boczkiem, smażymy razem z kawałkami limonki na suchej patelni, z obu stron na złoty kolor
- w międzyczasie przygotowujemy sos: na patelni podgrzewamy drzem, dolewamy ocet winny, ciągle mieszkając dokładamy masło, doprawiamy solą i pieprzem
- Podajemy gorące:)
- SMACZNEGO!
P.S
Po smażeniu roladek, powstaje cudowny sos, który można wykorzystać do ryżu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz