Ciasto Czekoladowe z Pijanymi malinami
Składniki:
- słoik malin w spirytusie
- 2 tabliczki dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 czubate łyżki mąki
- 0,5 kubka cukru muscovado
- 5 czubatych łyżek kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- łyżeczka imbiru
Przygotowanie:
- piekarnik ustawiamy na 180*C
- gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałeczki, możemy także posiekać ją nożem, wrzucamy do miski, dokładamy pokrojone w kostki masło, mieszamy
- dosypujemy cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia oraz imbir i kakao, mieszamy
- kolejno wbijamy jajka
- maliny odcedzamy, kruszymy białą czekoladę
- ciasto wylewamy na prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem, na wierzchu układamy maliny oraz białą czekoladę
- Pieczemy 12- 17 minut, zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku
- Podajemy na gorąco lub na zimno z bitą śmietaną
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz