Mama Mia! PASTA!

Farfalle z kurczakiem i mascarpone

Składniki:
na 3porcje
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 op serka mascarpone 
  • 2 szalotki
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • oliwa z oliwek 
  • łyżka masła
  • makaron farfalle
Przygotowanie: 
  • kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy
  • w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, solimy, dolewamy odrobinę oliwy do wrzątku wsypujemy makaron
  • na patelni podgrzewamy oliwę z łyżką masła, szalotki obieramy, szatkujemy i podsmażamy
  • do zeszklonej cebulki dokładamy kurczaka, podsmażamy, dokładamy serek mascarpone, mieszamy
  • do sosu z kurczakiem przekładamy makaron, delikatnie mieszamy
  • podajemy gorące oprószone parmezanem i świeżo mielonym pieprzem
  • SMACZNEGO!!
 _____________________________________________________________
 Kurkowe Conchiglioni
Składniki:
na 2 porcje
  • 10-15 dkg kurek
  • kubek śmietany najlepiej słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 szalotka
  • 1 żółtko
  • 25 dkg makaronu
Przygotowanie:
  • boczek, szalotkę i umyte, osuszone kurki kroimy i podsmażamy.
  • wstawiamy makaron
  • śmietanę mieszamy z żółtkiem, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnię
  • Podajemy gorące najlepiej oprószone świeżo tartym parmezanem.
Smacznego:)

_________________________________________________________________________


Zapiekane kokardki



Składniki
na 2 porcje:

  • 0,5 op. makaronu typu farfalle, czyli kokardki lub penne- rurki
  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 1 op. kuleczek mozzarelli GMO free
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • czosnek granulowany staropolski lub klasyczny
  • bazylia i oregano

Przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, kroimy w kosteczki, nacieramy oliwą, czosnkiem i papryką, odstawiamy do lodówki
  • wstawiamy wodę, gdy się zagotuje solimy i wrzucamy makaron
  • następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • Podsmażamy kurczaka, na patelnię dorzucamy makaron, mieszamy. nie podgrzewając, dosypujemy bazylię i oregano oraz kuleczki mozarelli.
  • przekładamy od dwóch mniejszych lub jednego większego żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika na ok. 10-15. minut
Smacznego:)

P.S.
Do makaronu można też dodać pomidorki koktajlowe nadają cudownej słodyczy:)
_________________________________________________________________________

Spaghetti Bolognese

Składniki:
na 4 porcje
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • sól
  • pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 świeże duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku
  • parmezan
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 mała marchewka
  • 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino
Przygotowanie:
  • Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso.
  • w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę i pozostawiamy aby wszystkie smaki się połączyły - ok 15 minut.
  • dolewamy zblendowane pomidory oraz przecier i wszystkie przyprawy- bazylię i oregano, sól i pieprz, ostrą paprykę  i 2 krople Tabasco.zdejmujemy z ognia, dosypujemy 20 g parmezanu.
  • przykrywamy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 120'- 160'C na około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pokrywkę lub folię aluminiową zdejmujemy na ostatnie 5 minut.
  • gotujemy makaron.
  • podajemy ze świeżą bazylią oprószone tartym parmezanem.
Smacznego:) 

_________________________________________________________________________

Kurczaczki z mandarynkami

Składniki:
na 2 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • puszka mandarynek lub 3 świeże
  • 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle

pesto:
  • 0,5 opakowania rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
  • filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
  • smażymy na oliwie, dolewamy odrobinę soku z mandarynek oraz dorzucamy kilka mandarynek
  • makaron gotujemy
  • składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
  • makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
  • Smacznego:)
________________________________________________________________

Tagliatelle z Pieczarkami i Słodko - Ostrym Sosem

Składniki:
  • 1 op makaronu tagliatelle
  • 500 g pieczarek
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g pomidorków cherry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  •  2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
  • wstawiamy wodę na makaron, pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, pomidorki nakłuwamy wykałaczką, oliwę wlewamy na patelnię, kiedy będzie gorąca wrzucamy pomidorki, smażymy do momentu rozpadnięcia się:)
  • makaron gotujemy al dente
  • zalewamy śmietaną, blendujemy, doprawiamy papryką ostrą oraz pieprzem,
  • pieczarki smażymy na osobnej patelni na maśle z odrobiną oliwy, na złoty kolor, doprawiamy solą, słodką papryką oraz gałką, dodajemy je do pikantnego sosu pomidorowego
  • na patelnię wrzucamy makaron, mieszamy
  • podajemy gorący oprószony świeżo tartym parmezanem:)
  • SMACZNEGO!
_______________________________________________________________________

Fileciki pesto własnej roboty

Składniki:
na 2 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • 0,5 kubka sera typu parmezan
  • mąka
  • jajko
  • 1 op makaronu, najlepiej tagliatelle

pesto:
  • 0,5 opakowania rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 0,5 kubka startego dojrzewającego sera
  • kilka pistacji
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Moinini Basilico lub Classic
Przygotowanie:
  • filety myjemy, osuszamy, tniemy na mniejsze polędwiczki
  • obtaczamy w mące, następnie w rozkłóconym z odrobiną wody jajku i smażymy na oliwie 
  • makaron gotujemy
  • składniki na pesto blendujemy, podsmażamy, dorzucamy ugotowany makaron
  • makaron oprószamy parmezanem, układamy polędwiczki i mandarynki
  • Smacznego:)
_________________________________________________________________________
Składniki:
na 4 porcje:

  • 4 steki z tuńczyka
  • 0,5 op pełnoziarnistego Spaghetti
  • słodka papryka
  • oregano
  • pieprz
  • 4 łyżki posiekanych migdałów 
  • 2 łyżki miodu 
  • sok z 0,5 cytryny
  • oliwa z oliwek
  • 250 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:
  • steki z tuńczyka oprószamy słodką papryką i pieprzem, miód mieszamy z sokiem z cytryny, smarujemy rybę i odstawiamy
  • w międzyczasie wstawiamy wodę na makaron, podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek na patelni, pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię, dosypujemy migdały, podsmażamy
  • makaron gotujemy zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu w lekko osolonej wody z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek, po ugotowaniu odcedzamy
  • pomidorki zdejmujemy z patelni i układamy na niej steki, polewamy je po wierzchu odrobiną oliwy, oprószamy oregano, smażymy około 2 minut z każdej strony, nie dłużej, bo przesuszymy mięso
  • do steków dorzucamy pomidorki
  • podajemy razem z makaronem. SMACZNEGO!
_________________________________________________________________________

Kąski Kurczaka w delikatnym sosie PaPRYKOWO- śmietanowym

Składniki:
na 4 porcje
  • 2-3 filety z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 200 ml śmietany 18 lub 30%
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki
  • 6 łyżeczek ostrej papryki
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • oliwa z oliwek
  • makaron typu Tagliatelle
Przygotowanie:
  • kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem
  • paprykę i pomidory wyparzamy, pomidory obieramy ze skórki, filetujemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, dodajemy miód oraz szczyptę cynamonu
  • do warzyw dodajemy kurczaka, podsmażamy jeszcze około 20 minut po czym dodajemy śmietanę i podgrzewamy.
  • Podajemy z ryżem lub makaronem typu tagliatelle posypane startym parmezanem oraz oregano
  • SMACZNEGO!
P.S
  • Makaron możecie zastąpić ryżem basmati lub jaśminowym- PYCHA!
________________________________________________________________________

Farmerskie Fussili

Składniki:
ma 6 porcji
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 1 op makaronu Fusilli ( świderki)
  • 0,5 kubka śmietany 18%
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 0,5 kubka startego sera grana padano albo parmigiano reggiano
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
  • kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy, paprykę myjemy, kroimy w kosteczki, dorzucamy do podsmażonej kiełbasy
  • dolewamy odrobinę oliwy z oliwek i sosu sojowego oraz łyżką dokładamy miód
  • doprawiamy pieprzem, najlepiej świeżo mielonym oraz śmietaną
  • wszystko dusimy około 20 minut
  • makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy
  • mieszamy z sosem, podajemy oprószone ziołami i serem
  • SMACZNEGO!
____________________________________________________________________
Składniki:
na 4 porcje:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine Monini Delicato
  • 1 szalotka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 5 łyżek miodu
  • 10 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • pieprz
  • makaron typu chow mein
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego imbiru
Przygotowanie:
  • polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błonek, kroimy na plasterki grubości około 1 cm
  • przygotowujemy marynatę: miód mieszamy z połową sosu sojowego, oliwą z oliwek zgniecionymi ząbkami czosnku i imbirem
  • polędwiczki wrzucamy do marynaty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, choć można je smażyć już po godzinie
  • marchewkę obieramy, kroimy w słupki, paprykę oczyszczamy z nasionek i również kroimy w paseczki
  • olej podgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy paprykę i marchewkę, dolewamy sos sojowy, świeżo mielony pieprz.
  • gotujemy wodę na makaron, który przygotowujemy wg opisu na opakowaniu- wrzucamy do gotującej się wody, zdejmujemy z palnika i odstawiamy na około 3 minuty
  • polędwiczki obsmażamy z obu stron, makaron mieszamy z warzywami i podajemy wszystko razem ciepłe:)
  • SMACZNEGO:)