Porcja dla 2 osób:
2 średniej wielkości kotlety schabowe
oliwa z oliwek do smażenia
sól
pieprz
do marynaty:
3 łyżki miodu
ostra papryka ok. 2 łyżeczek
cynamon ok. 2 łyżeczek
oraz:
4-6 ziemniaków lub gotowe frytki do przyrządzenia w piekarniku.
przydatna może okazać się także włoska sałata, pomidor i oliwa.
Przygotowanie:
- mięso opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
- usunąć "niedoskonałości", które mogą zaważyć na smaku dania
- oprószyć sola i pieprzem.
- przygotować marynatę:Do miodu dosypać cynamon i paprykę.
- mięso posmarować miodową masą i odstawić na około 2 godziny.
- Frytki przygotować wg. uznania lub przepisu na opakowaniu.
- rozgrzać odrobinę oliwy na patelni, położyć mięso, smażyć aż się delikatnie zarumieni. jeśli nie dysponujemy patelnią grillową, mięso można także upiec w piekarniku.
- przygotować surówkę z podanych składników, lub zaimprowizować coś własnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz