Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- ok. 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12,5 dkg margaryny, najlepiej Kasi- pół kostki
- 1 łyżka Nutelli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 mały kefir Danone
2 tabliczki czekolady,
aby wzmocnić smak czekolady
wtedy należy do ciasta dodać szczyptę soli, aby podkreślić słodycz czekolady.
Przygotowanie:
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, białka osobno na pianę.
- do masy z żółtek dolać kefir, łyżkę Nutelli i masła orzechowego, wymieszać.
- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dosypać do masy
- *czekoladę z margaryną roztopić, ostudzić i obie masy połączyć. Jeśli nie mamy czekolady, roztapiamy samą margarynę.
- Na koniec dolać Colę i dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać
- Masę przełożyć do foremek, piec około 25 minut w temp. 200"C
P.S.
Colę można zastąpić wodą mineralną lub innym napojem gazowanym, zamiast masła orzechowego i Nutelli można dodać cukier waniliowy i Sprite'a- wtedy babeczki będą jasne, ale równie puszyste:P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz