- 0,5 szkl cukru
- szczypta soli
- 500 g serka mascarpone
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 3/4 kubka kawy
- 1/4 kubka dobrego białego wina
- odrobina gorzkiego kakao
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
- oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Łączymy z serkiem.
- ubijamy białka, obie masy łączymy.
- świeżo zaparzoną kawę mieszamy z winem i w tej kąpieli moczymy biszkopty, które układamy jeden obok drugiego w foremce szklanej lub żaroodpornej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej.
- Wykładamy połowę kremu i powtarzamy warstwę z biszkoptów i nawierzch wykładamy pozostały krem. Wierzch oprószamy kakao
- wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
P.S
a z serwowaniem deseru najlepiej poczekać jeden dzień, wtedy smakuje najlepiej.