Migdałowy jabłecznik
Składniki:
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody lub kostka lodu
Nadzienie:
- 5 jabłek
- sok z cytryny
- 1 łyżka cynamonu
- 10 dkg masy marcepanowej
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 6 łyżek płatków migdałowych
Przygotowanie:
- składniki na cisto ucieramy i wkładamy na 30 minut do lodówki
- jabłka kroimy w cienkie plasterki
- masę marcepanową ścieramy na tarce w piórka, mieszamy ze śmietaną i jajkami oraz cukrem i cynamonem
- na spód foremki do tarty układamy jabłka i posypujemy marcepanem oraz płatkami migdałowymi
- pieczemy przez 45 minut w temp. 170'C
- Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz