ciasto:
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 0,5 szkl cukru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kostki masła
- piekarnik rozgrzewamy do 175'C.
- jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.
- stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.
- Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek.
- Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste.
- 2 budynie z białą czekoladą Delecta
- kostka niesolonego masła
- 1 litr mleka
- 4 gałązki świeżej mięty
- brzoskwinia ciasteczkowa
- kilka truskawek
- tabliczka gorzkiej czekolady min.80% kakao
Przygotowanie:
- mleko gotujemy- odlewamy z litra 0,5 kubka do polewy czekoladowej oraz 1 kubek, w którym mieszamy proszek budyniowy, gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, dodajemy masło, ciągle mieszamy, aby krem się nie przypalił, kiedy zgęstnieje dodajemy posiekaną miętę
- tak przygotowany krem odstawiamy do wystygnięcia
- czekoladę kruszymy, dolewamy pół kubka mleka i łyżkę masła, roztapiamy nad kąpielą wodną
- ciasto wyjmujemy z foremek, rozcinamy na dwie części, na jednym spodzie układamy pokrojoną w plasterki brzoskwinię, na drugim truskawki również pokrojone w plasterki, wykładamy krem, przykrywamy ciastem, oblewamy czekoladą:)