na 5 niedużych słoiczków:
- 1 kg truskawek
- 1 kubek wody
- 0,5 kg op żelfix 2:1
- kilka gałązek świeżej bazylii
- laska wanilii
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- truskawki myjemy, kroimy w połóweczki lub większe w ćwiarteczki
- wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zasypujemy żelfixem, doprowadzamy do wrzenia, ale n bardzo mały ogniu, gotujemy 3 minuty
- do 3 słoiczków wrzucamy po ok 5 listków bazylii- zalewamy truskawkami
- resztę truskawek doprawiamy pieprzem i ziarenkami wanilii, dorzucamy całą laskę i gotujemy przez 2 minuty, po czym przelewamy do słoiczków
- słoiczki z konfiturą, szczelnie zakręcamy, po czym odwracamy do góry nogami i gotowe!
- SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz