- 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka
- 20 dkg kapusty kiszonej
- łyżka miodu
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 4 łyżeczki papryki słodkiej
- 10 dkg pieczarek
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- pieprz
- 1 ostra czerwona papryczka
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem
- pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, i podsmażamy na oliwie z odrobiną masła na złoty kolor, doprawiamy solą i cynamonem
- kurczaka podsmażamy na oleju, tak aby się zarumienił, zdejmujemy z patelni
- cebulę kroimy w kosteczki, podsmażamy na oleju na którym smażyliśmy kurczaka, dorzucamy czosnek, który możemy pokroić w plasterki lub podsmażyć w całości. Dodajemy curry, paprykę ostrą oraz słodką a także pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę oraz kapustę kiszoną, podsmażamy około 10 minut, dokładamy pieczarki, mieszamy i pozostawiamy na patelni jeszcze przez 5 minut
- kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy kapustą, wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika zapiekamy około 20-30 minut. Podajemy z ziemniaczkami w mundurkach, kaszą lub pieczywem. SMACZNEGO!