- kubek miąższu z dyni
- 0,5 kubka mąki
- 2 łyżki oleju
- 0,5 kubka płatków owsianych
- 0,5 kubka rodzynek
- cynamon
- mielone goździki
- kubek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- serek mascarpone
- syrop klonowy
Przygotowanie:
- dynię kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki (możemy je wysuszyć), układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około pół godziny
- miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia)
- miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy
- dosypujemy cynamon i goździki, według uznania
- przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- wsypujemy płatki i rodzynki
- Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy z serkiem mascarpone i syropem klonowym.
- SMACZNEGO!