- 3 plastry ciasta Filo
- 1 kubek mleka
- 4 łyżki masła
- 8 dużych jabłek
- cukier puder
- 1 op masy marcepanowej
- 1 kubek suszonych śliwek bez pestek
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru muscovado
- cynamon
- goździki
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
- ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku
- piekarnik nagrzewamy do 175*C
- każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki
- jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym
- Dorzucamy suszone śliwki
- masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami
- formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła
- Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor
- Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą śmietaną:) SMACZNEGO!